A kaszinójátékokat szabályozó matematika

kaszinójátékokat szabályozó matematika

Alapjában véve a kaszinójátékok üzletága meglehetősen egyszerű. A kaszinók a játékok mögött álló matematika miatt keresnek pénzt a játékaikon. Néhány jelentős kivételtől eltekintve a ház mindig nyer – hosszú távon -, mivel a kaszinó matematikai előnyt élvez a játékosokkal szemben.

A matematika fontos szerepet játszik abban is, hogy megfeleljen a játékosok elvárásainak a játéktevékenységének lehetséges következményeit illetően. Ha a szerencsejáték racionális döntéshozatalt foglal magában, irracionálisnak tűnne olyan pénzeket feltenni, ahol az ellenfélnek nagyobb esélye van a nyerésre, mint neked.

A szerencsejátékok szabályozása elsősorban azt a célt szolgálja,, hogy a kaszinóban kínált játékok tisztességesek és becsületesek legyenek, és hogy a játékosok nyerés esetén megkapják a pénzüket. A méltányosság gyakran úgy jelenik meg a szabályozásban, hogy vagy megköveteli a játékosok számára a minimális visszafizetést, vagy szélsőségesebb esetekben a kínált játékok tényleges szabályait diktálja.

A Máltai Szerencsejáték Hatóság (MGA) módosította a játékosvédelmi irányelvét, és 92%-ról 85%-ra csökkentette a játékosok számára biztosított minimális megtérülési arányt (RTP). A játékosoknak járó megtérülési százalék az az elméleti összeg, amelyet egy nyerőgép a játékosnak átlagosan, nagyszámú pörgetés során fizet vissza.

A ház előnye

A játékos nyerési esélyei egy kaszinójátékban, valamint az, hogy milyen arányban nyer vagy veszít pénzt, függ a játéktól, az adott játékra vonatkozó szabályoktól, és egyes játékok esetében a játékos ügyességi szintjétől. Azt a pénzösszeget, amelyet a játékos hosszú távon – ha a tétet újra és újra megteszi – várhatóan nyer vagy veszít, a játékos tétjének várható értékének nevezzük. Ha a játékos fogadási értéke negatív, akkor hosszú távon pénzt veszít.

Az alábbi táblázat a népszerű kaszinójáték házelőnyét mutatja be.

 

A ház előnyei népszerű kaszinójátékok esetében
Játék
Ház előny
Rulett (amerikai)5.25%
Kocka1.41%
Blackjack – átlagos játékos2.0%
Blackjack – optimális stratégia0.5%
Háromkártyás póker3.37%
Nyerőgépek1% – 15%*
Video póker0.5% – 5%
Kenó20.0% -40%
*A minimális kifizetés az MGA engedéllyel rendelkező kaszinókban 85%.

Mivel ez a házelőny a kaszinóban gyakorlatilag minden fogadásnál fennáll, a szerencsejátékosoknak nehéz és hosszú távon vesztes csatát kell vívniuk. Az olyan játékok, ahol az ügyességi elem befolyásolhatja a házelőnyt, a blackjack, a videópóker és a pókeren alapuló asztali játékok közé tartoznak. Az optimális stratégia néhány százalékkal alacsonyabb házelőnyt eredményez. A blackjack, az asztali játékok közül a legnépszerűbb, az ügyes játékosok számára a legjobb esélyeket kínálja.